Ekokumppanit.fi

Muoviopas

Kuluta kestävämmin

Muovin käyttöön löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja – satsaa kestoon tai kierrätettyyn

Muovin valmistukseen käytetään raakaöljyn jalostuksen yhteydessä syntyviä hiilivetyjä eli monomeereja. Valtaosa öljystä käytetään muuhun kuin muovien valmistamiseen, mutta kulutuksen kasvun myötä on arvioitu tämän osuuden kasvavan merkittävästi tulevaisuudessa.

Kierrättämällä muovi uudestaan raaka-aineeksi voidaan korvata neitseellisen raaka-aineen käyttöä. Mekaanista kierrätystä käytetään yleisimmin, mutta etenkin teollisuudessa, erityisen likaisen ja sekoittuneen muovijätteen kierrätyksessä, on vaihtoehtona myös kemiallinen kierrätys. Kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan molempia kierrätysratkaisuja.

Käytetyt, mutta hyväkuntoiset muoviset esineet kuten lelut, säilytystarvikkeet tai puutarhakalusteet kannattaa lahjoittaa tai myydä eteenpäin oman käytön päätyttyä. Tämä vähentää syntyneen sekajätteen määrää sekä pidentää esineiden elinikää.

Arjessa näkyy kestävyys

Fossiilisten raaka-aineiden käytölle löytyy runsaasti eri vaihtoehtoja. Tietyissä kohteissa neitseellisestä muovista valmistetut tuotteet ovat perusteltuja muun muassa korkeiden puhtaus- ja turvallisuusvaatimusten näkökulmasta, mutta monet arjen tuotteet voidaan korvata kierrätetyillä, biopohjaisilla tai muista raaka-aineista valmistetuilla materiaaleilla. Korvaavien raaka-aineiden käyttö auttaa vähentämään uuden muovin tuotantomäärää. Puhdas ja korkealaatuinen kierrätysmuovi soveltuu myös elintarvikepakkauksissa käytettäväksi.

"1 kg kierrätysmuovia säästää 1,5 kg hiilidioksidia verrattuna neitseelliseen muoviin!"
  • Valitse kierrätysmuovista valmistettu

    Erilaisia kulutustavaroita kuten tiski- ja wc-harjat, kukkaruukut ja kastelukannut valmistetaan kierrätysmuovista. Lisäksi kierrätyskuidusta voidaan valmistaa erilaisia tekstiilejä kuten vaatteita ja siivousliinoja. Vaihtoehtoja valita kestävämmin on rajattomasti.

  • Täytä ja käytä uudelleen

    Etenkin monia pesuaineita saa täyttöpakkauksissa. Astetta ekologisempaa on suosia kiinteässä muodossa olevia puhdistus- ja pesuaineita, joissa pakkausjätteen määrä on vähäistä. Pienempään tilaan pakattuna myös kuljetuksista syntyviä liikennepäästöjä saadaan alennettua, kun logistiikka tehostuu.

  • Kahvia kiitos – omaan mukiin

    Monet takeaway-tuotteita myyvät kahvilat ja kioskit tarjoavat mahdollisuutta ostaa kahvin omaan mukiin. Kahvin lisäksi omaan astian voi tulevaisuudessa mahdollisesti täyttää myös Alkon valikoimalla – tämä vaatisi lakimuutoksen mutta esitetyssä Juomapakkauspäästöjen tiekartassa se löytyy yhtenä ideana.

  • Biopohjainen, mutta ei välttämättä biohajoava

    Vaikka muovi tuotettaisiin biopohjaisista raaka-aineista, voi se ominaisuuksiltaan olla samankaltainen kuin öljypohjainenkin muovi. Tarkista siis aina biopohjaisten muovien kohdalla, onko se valmistettu maatuvaksi.

Panttijärjestelmä juomapakkauksille

Globaalilla tasolla ostetaan joka minuutti miljoona muovipulloa. Näistä pulloista merkittävä osa päätyy tyhjänä luontoon, koska riittävä motivaattori niiden kierrätykselle puuttuu. Yhä useammassa maassa käyttöön otettu juomapakkausten panttijärjestelmä on toimiva ratkaisu kierrätyksen tehostamiseksi – kukapa haluaisi heittää rahaa hukkaan?

Panttijärjestelmän ansiosta juomapakkausten palautusasteet ovat nousseet jopa lähelle 100 prosenttia yhä useammassa maassa. Mikään muu kierrätysjärjestelmä ei yllä yhtä suuriin palautusmääriin. Suomessa pantillisista juomapakkauksista jopa 90 % palautetaan kiertoon. Suomen Palautuspakkaus Oy (Palpa) vastaa meillä pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä.

PALPA logo

Kuvalähde: www.palpa.fi

Uusia ideoita muovinkierrätyksen tehostamiseksi

Myös muille muovipakkauksille on suunniteltu ja kokeiltu pantillista palautusjärjestelmää, mutta haasteena on mm. erilaisten pakkausten laaja kirjo esimerkiksi käytetyn muovilaadun suhteen.

Jotkut yritykset ovat jo ottaneet käyttöön  noutoruokapakkausten panttijärjestelmän. Tavoitteena on kertakäyttöpakkauksista luopuminen. Noutoruoka toimitetaan asiakkaalle pakkauksissa, joista asiakas saa pantin arvon takaisin palauttaessaan ne käytettäviksi uudelleen. Elinkaarensa päässä pakkaus kierrätetään ja hyödynnetään uudelleen.

Muovipussi vai kestokassi?

Paras vaihtoehto kauppakassiksi olisi jo olemassa oleva kassi uuden kassin ostamisen sijasta. Jos kassia ei omasta takaa löydy, on kierrätysmuovikassi kelvollinen vaihtoehto. Ympäristö kiittää, kun kassia käytetään useasti, ja sen kierrätyksestä tai jätehuollosta huolehditaan asianmukaisesti!

Suomessa kassien kulutus on noin 70 kpl per asukas, mikä on huomattavasti vähemmän kuin keskivertoeurooppalaisen lähes 200 kassia vuodessa. Muovikassien maksullisuus onkin yksi toimiva keino niiden kulutuksen pienentämiseksi; monessa muussa maassa kasseja saa kaupasta ilmaiseksi. Ympäristöministeriön niin kutsutussa muovikassisopimuksessa tähdätään muovipussien osalta 40 pussiin vuodessa.

Joko tunnet Essin, kiertokassien pioneerin?

Jos kassiasiat kiinnostaa enemmän Kassi-info:sta lisätietoa.

Muovikassi

Edut

Muovikassin elinkaarensa aikana tuottamat hiilidioksidi- ja muut päästöt ovat yllättävän pieniä.

Kierrätysmuovikassin ympäristövaikutukset ovat vielä pienempiä.

Ostoskassiksi ostetun muovikassin voi käyttää ostoksilla useampaan kertaan, ja lopulta hyödyntää roskapussina.

Haitat

Raaka-aine uusiutumatonta, fossiilista alkuperää.

Luontoon päätyessään muovikassi hajoaa helposti mikromuoveiksi, jotka ovat ongelmallisia luonnon kannalta.

Muovikassi ei kestä käytössä läheskään yhtä kauaa kuin paperi- tai kangaskassi, joten uusia muovikasseja joutuu ostamaan usein.

Kangaskassi

Edut

Pitkä käyttöikä, jopa useita vuosia. Voidaan pestä välillä.

Monipuolinen; voidaan käyttää muunakin kuin ostoskassina ja kestää paremmin painoa ja teräväreunaisia esineitä.

Haitat

Puuvillan tuotanto kuluttaa suuria määriä vettä ja energiaa, ja on usein hyvinkin ongelmallista ympäristön kannalta.

Myös tekstiilien ja tuotteiden valmistamiseen puuvillasta kuluu paljon energiaa.

Paperikassi

Edut

Paperi on uusiutuva luonnonvara, jota saa mm. suomalaisista metsistä.

Käytön jälkeen voidaan käyttää esimerkiksi biojätepussina, koska on kompostoituvaa materiaalia.

Haitat

Jää usein käyttämättä uudelleen ostoksilla, koska on hankalampi pakata mukaan, kuin muovi- tai kangaskassi.

Tuotannossa käytetään kemikaaleja ja energiaa.

Vaikutukset maan käyttöön ja luonnon monimuotoisuuteen.

Muovinen kestokassi

Edut

Kestävä, erittäin kevyt, helposti puhdistettava pinta.

Pääasiassa polypropeenista valmistettu kestokassi on kestävä, ja sitä voidaan käyttää useita vuosia.

Raaka-aineeksi soveltuu myös kierrätysmateriaali.

Haitat

Raaka-aine uusiutumatonta, fossiilista alkuperää.

Ei hajoa luonnossa (mutta ei päädykään luontoon yhtä helposti kuin tavallinen muovikassi).

Valmistus pääasiassa ulkomailla.

Biomuovi – Ympäristö-ystävällisempi vaihtoehto?

Biomuovi-käsite on laaja ja se pitää sisällään niin biopohjaiset kuin biohajoavatkin muovit. Biopohjaisten muovien valmistukseen on käytetty uusiutuvia raaka-aineita kuten selluloosaa, erilaisia kasvikuituja, levää ja jopa hiilidioksidia. Biohajoavat muovit taas hajoavat muutamassa kuukaudessa hiilidioksidiksi, vedeksi ja biologisiksi hajoamistuotteiksi oikeanlaisissa olosuhteissa. On tärkeää muistaa, että biopohjaisista raaka-aineista valmistettu muovi ei ole automaattisesti biohajoavaa. Biohajoava muovi puolestaan saattaa sisältää myös fossiilisia raaka-aineita.

Huomionarvoista on, että biopohjaisena markkinoitavat muovilaadut voivat olla joko kokonaan tai vain osittain biopohjaisia.

Kompostoituvat biopussit valmistetaan pääosin tärkkelyksestä, mutta mukana voi olla myös pieniä määriä fossiilisia (öljypohjaisia) raaka-aineita. Biopusseja käytetään yleisesti biojätepusseina, mutta niiden käyttö voi aiheuttaa haasteita biokaasulaitoksissa ja teollisessa kompostoinnissa. Ne muuttuvat hajotessaan venyviksi suikaleiksi, jotka tarttuvat helposti esimerkiksi jätteen sekoituskoneistoon. Paperipussit ovat paras vaihtoehto biojätepussiksi!

"Muovit ovat alkujaan olleet biopohjaisia ja ne on kehitetty korvaamaan kallista norsunluuta.”

Muovitrendejä maailmalta

Syötävä muovi? Kyllä! Merilevästä valmistettu Ooho on syötävä ja biohajoava pakkaus. Syötävien maustepussien avulla on jo ravintoloiden kanssa toteutetussa kokeilussa vältetty 46 000 kertakäyttöisen kastikepussin käyttö ja Lontoon maratonilla vuonna 2019 vesikapseli-kokeilulla vähennettiin yli 30 000 kertakäyttöisen muovimukin ja –pullon tarve.

Biomuovit innovaatioiden airut

Biomuovien osuus koko muovintuotannosta on vielä niin pientä, että sen rooli on enemmänkin löytää ja edistää uusia ratkaisuja muoviongelmaan. Ne ovat osa kestävämpää muovin käyttöä sekä biokiertotaloutta  eli uusiutuvien luonnonvarojen kestävämpää käyttöä ja vastuullisempaa tuotekehitystä.

L

Tiedot

Tekijät

Ekokumppanit logo

Kirjoittajat: Tanja Hynynen ja Sanna Taskinen

Tutustu oppaan aikaisempaan versioon!

Valokuvat: Ekokumppanit, Pexels.com

2024 © Ekokumppanit Oy