Tiedot
Tekijät
Kirjoittajat: Tanja Hynynen ja Sanna Taskinen
Tutustu oppaan aikaisempaan versioon!
Kiitos
yhteistyökumppaneille
- Suomen Ekovalmiste Oy
- Rinki Oy
- Vesilaitosyhdistys ry.
Lajittele kotona syntyvät muoviroskat ennen niiden viemistä keräyspisteelle. Muovinkeräykseen kelpaavat ainoastaan kotitalouksien pakkausmuovit. Myös kovamuovit, kuten muoviset lelut, ämpärit ja huonekalut ovat menossa kohti kierrätystä. Tarkista oman alueesi tilanne ja mahdollisesti meneillään olevat kovamuovin keräyskampanjat paikallisen jätehuollon verkkosivuilta. Huolellinen lajittelu helpottaa kierrätysprosessia ja pitää kierrätysmuovin laadun korkeana.
Iso osa syntyvästä jätteestä on muovia. Lajittelemalla sekajätteen määrä vähenee huomattavasti ja tuo kotitalouksille selvää säästöä jätemaksuissa.
Kierrätetyistä muoveista saadaan raaka-ainetta teollisuuden tarpeisiin. Vaikka kierrätysmuovin lisäksi tuotteissa käytetään usein jonkin verran myös neitseellistä muovia, vähennetään kierrättämällä neitseellisen muovin käyttöä ja säästetään fossiilisia luonnonvaroja ja pienennetään päästöjä. Kierrättämällä pidetään samalla muovi pois ympäristöstä roskaamasta, ja edistetään kiertotaloutta!
Muovipakkausten oikeanlainen lajittelu on ensiarvoisen tärkeää kierrätysprosessin onnistumisen kannalta. Muovinkeräykseen kuulumattomien muovien joutuminen laitteistoon voi haitata muovin kierrätysprosessia sekä heikentää kierrätysmuovin laatua. Jos kierrätysmuovi ei täytä laatuvaatimuksia, se saatetaan joutua polttamaan ja tällöin koko kierrätys – kotoa laitokselle asti – on ollut turhaa! Samalla menetetään arvokas materiaali vaikka siitä saataisiinkin energiaa hyötykäyttöön.
Kyllä! Esim. jogurttipurkit, voirasiat, leikkele- ja juustopakkaukset.
Kyllä! Muista lajitella noutoruokapakkauksetkin kierrätykseen!
Kyllä! Pakkaamisessa käytetty styrox kuuluu myös tänne!
Kyllä! Kodin muut purkit ja tuubit kelpaa, jos ne on pakkauksia esim. kosmetiikkapurkit ja tyhjät lääkepurkit.
Kyllä! Lajittele sekajätteeseen jos sisältää vaarallisten aineiden jäämiä.
Kyllä! Lelu-, puutarha-, työkalu- ja harrastusvälinepakkaukset.
Ei! Sekajätteeseen energiaksi.
Ei! Lelut, keittiövälineet ym. Sekajätteeseen. Käyttökuntoiset voi myydä tai lahjoittaa.
Ei! Sekajätteeseen energiaksi.
Ei! Mm. öljy- ja maalipurkit. Toimita vaarallisten jätteiden vastaanottopisteelle.
Ei! Toimita kaupan tai jäteaseman keräyspisteelle.
Ei! Toimita SER-kierrätykseen.
Ei! Lajittele ja toimita jäteasemalle.
Aloita helpoimmista eli puhtaimmista muovipakkauksista kuten vihanneskääreistä, yrttien suojapusseista ja tomaattirasioista. Kerää lajittelemasi muovit vaikka hedelmäpussiin.
Puhtausasteeksi riittää, ettei muovipakkauksesta synny hajuhaittoja. Huuhtaise tai pyyhkäise tarvittaessa.
Älä pakkaa erilaisia muovipakkauksia sisäkkäin.
Irrota korkit ja kannet. Jos ne eivät ole muovia, lajittele ne omiin astioihin.
Jos pakkaat lajittelut muovit muovipussiin, ethän solmi pussia liian tiukalle.
Vie muoviroskat sille tarkoitettuun jäteastiaan. Taloyhtiöissä ja kiinteistöissä, joissa on vähintään viisi huoneistoa, tulee olla muovipakkausten keräysastia. Omakotiasuja voi hankkia oman muovinkeräysastian tai perustaa naapureiden kanssa jätekimpan. Tarkista jätekimppamahdollisuus oman alueen jätehuoltoyhtiöstä.
Jos kiinteistöllä ei ole erillistä muovinkeräysastiaa, lajitellut muovit voi viedä lähimmälle keräyspisteelle. Lähimmän keräyspisteen löydät kierrätys.info sivuilta. Myös Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy tarjoaa omille ekopisteilleen kierrätyspisteiden hakusivun.
Puuttuuko taloyhtiösi jäteasiasta lajitteluohje? Pirkanmaan Jätehuollon alueen asiakkaat voivat tilata ne jätehuollon sivuilta. Myös Sumi Oy:n sivuilta löytyy pakkausten lajitteluohjeet tulostettavaksi.
Kiertotaloudessa muovi hyödynnetään materiaalina uudelleen ja uudelleen. Eli kierrättämällä se uusioraaka-aineeksi, jolloin muoviin valmistukseen otetun raaka-aineen elinkaari pitenee. Samalla jo neitseellisen muoviraaka-aineen valmistukseen ja jalostukseen käytetty arvo saadaan pidettyä kun sitä ei polteta energiaksi käytön jälkeen. Kiertotalouden mukaisella mallilla saadaan vähennettyä jätteen määrää ja pienennettyä uusien raaka-aineiden käyttöönottotarvetta.
Kirjoittajat: Tanja Hynynen ja Sanna Taskinen