Ekokumppanit.fi

Muoviopas

Vältä ja vähennä

Fiksusti muovin kanssa – auta vähentämään ympäristön roskaantumista ja päästöjä

Muovin tuotanto kasvaa yhä vuosittain. Lähes kaikki tuotettu muovi on fossiilista alkuperää. Vaikka öljyn käyttö energialähteenä vähenisi, muovit ja muut petrokemian tuotteet pitävät sen kysyntää yllä.

Ympäristön roskaantuminen on sekä esteettinen haitta että todellinen uhka erityisesti eläimille. Muovin maatuminen voi kestää satoja vuosia ja pahentaa luontoon joutuessaan mikromuoviongelmaa.

Muoviteollisuus on yksi kasvihuonekaasujen lähteistä mutta muovin koko elinkaareen liittyy päästöjä. Jatkuvasti kasvavan tuotannon ja kulutuksen myötä hiilineutraaliustavoitteet voivat olla yhä vaikeampi saavuttaa.

Hyvä, paha – mutta tarpeellinen

Vaikka muovi on tärkeä, jopa korvaamaton raaka-aine monessa tuotteessa ja sillä on paljon hienoja ominaisuuksia, on arjen kulutuksessa hyvä kiinnittää huomiota kertyvän muovin määrään. Etenkin kertakäyttöisten muovien ongelmana on niiden päätyminen helposti luontoon roskina, jotka eivät sinne kuulu. Toisaalta muovi on esimerkiksi ruokahävikin minimoimisessa tärkeässä roolissa.

Kiinnostava tuoteinnovaatio: Apeel –kasviperäinen pinnoite pidentää hedelmien ja vihannesten säilyvyyttä ilman muovia! Yhden kurkkutoimittajan odotetaan vähentävän yli 30 000 kg muovia vuodessa Apeelin avulla.

  • Vältä tarpeetonta muovin kulutusta.

    Kiinnitä huomiota pakkausmateriaaleihin jo kaupassa. Muovi on tärkeä elintarvikkeiden säilyvyyden parantaja ja suojaa kuljetuksen ajan, mutta on monta muuta kohdetta missä sen käyttöä voi välttää.

  • Vähennä kertakäyttöisten muovien käyttöä.

    Sen sijaan suosi kestopakkauksia ja –juomapulloja. Jos kuitenkin kertakäyttöiselle tulee tarvetta, valitse uusiutuvista tai kierrätetyistä raaka-aineista valmistettu. Kertakäyttöisten sijaan kannattaa suosia myös uudelleen käytettäviä muoviastioita ja –aterimia eli Nk. Multiuse tuotteita, jotka pidentävät alkujaan kertakäyttöisen tuotteen elinkaarta. Niille luvataan jopa 125 käyttökertaa (Abena).

  • Kiinnitä huomiota arkisten tuotteiden materiaalivalintoihin.

    Etenkin tekstiileissä käytetään paljon muovipohjaisia kuituja. Oikein käytettyinä ja huollettuina voidaan vaatteista vesistöön irtoavan mikromuovin määrää vähentää. Tarkista myös sisältääkö käyttämäsi kosmetiikka mikrorakeita. Tuoteturvallisuuden ja ainesosasisältöjen selvittämisen apuna voi käyttää CosmEthicsn-sovellusta.

Roskaaminen ei ole coolia – siistimpää on niiden kerääminen!

Miljoona roskapussia –kampanja oli keväällä YLEn järjestämä valtakunnallinen kampanja, joka innosti suomalaisia keräämään roskia ja herätteli roskamäärän vähentämiseen. Oman paikkakuntasi sijoittumisen voit käydä tarkistamassa Ylen sivuilta.

Monet kunnat ja kaupungit järjestävät vuosittaisia roskatalkoita, yleensä keväisin, kun roskat tulevat esiin lumien sulettua. Roskatalkoita voi järjestää myös muut toimijat ja niihin voi saada avustusta. Avustuksia myönnetään mm. erilaisille asukasyhdistyksille ja kylätoimikunnille ja avustus voi kattaa esimerkiksi roskapusseja, roskien pois vientiä ja roskalavan. Tarkista avustusten saanti ja niiden perusteet oman kuntasi sivuilta.

Ekologinen liikuntatrendi

Ploggingin eli roskajuoksun harrastamisen aloittaminen on helppoa ja edullista, sillä välineet löytyy usein omasta kaapista: mukaan tarvitset vain roskapussin ja hanskat. Roskien kerääminen kohottaa niin kuntoa kuin mieltäkin.

”Plogging on vähän kuin urbaania marjanpoimintaa.”

Keräysavuksi voi hankkia roskapihdit tai ne voi lainata. Joko oman paikkakuntasi kirjastosta saa pihdit lainaan? Löydät roskapihtejä lainaavat kirjastot kirjastohakemiston omasta palvelusta.

Näkymättömiin piiloutuva muovi

Mikromuovia päätyy ympäristöön useista eri lähteistä ja jokaisessa muovin elinkaaren vaiheessa. Kaikkia vaikutuksia ei vielä tunneta, mutta pienen kokonsa vuoksi ne kulkeutuvat helpommin eliöihin ja siirtyvät näin ravintoketjussa eteenpäin. Tärkeintä olisikin estää mikromuovista aiheutuvan haitallisen kuorman lisääntyminen. Mikromuovin vaikutuksista ihmisille ei vielä juurikaan tiedetä, mutta mikromuovia on löytynyt jopa ihmissydämestä.

"Tutkimuksissa on arvioitu mikromuovialtistuksen olevan ihmiselle 0,1-5 g viikossa"

Mikromuovin lähteitä

  • Muoviroskat

    Muoviroskat hajoavat luonnossa yhä pienemmiksi ja pienemmiksi palasiksi, lopulta mikromuoveiksi. Älä siis heitä roskia luontoon!

  • Keinokuituvaatteet

    Keinokuituvaatteet, joista irtoaa erityisesti pesun yhteydessä mikromuoveja pesuveden joukkoon. Suosi luonnonkuitua ja tuuleta vaatteesi pesuvälin pidentämiseksi!

  • Auton renkaat

    Auton renkaat, jotka ovat yksi merkittävimmistä mikromuovin lähteistä. Renkaista irronnut mikromuovi kulkeutuu helposti sadevesien mukana vesistöihin. Ennakoi, ja vältä äkkijarrutuksia ja -kiihdytyksiä, joiden seurauksena renkaista irtoaa enemmän mikromuovia!

  • Kosmetiikkatuotteet ja pesuaineineet

    Esimerkiksi kosmetiikkatuotteisiin ja pesuaineisiin lisätään joskus tarkoituksella mikromuoviksi luokiteltavia ainesosia. Kiinnitä huomiota ainesosaluetteloon ja suosi luonnonkosmetiikkaa!

Tuotesuunnittelu ratkaisuna

Hyvä pakkaus on helposti kierrätettävissä: pakkauksen eri materiaalit ovat helposti irrotettavissa toisistaan ja käytetty raaka-aine voidaan kierrättää tehokkaasti. Joissakin tapauksissa biopohjainen tai biohajoava tuote on paras vaihtoehto, joskus järkevin valinta on kierrätysmuovista valmistettu pakkausmateriaali.

Eri vaihtoehtoja tarvitaan, sillä muovijätteen määrä kasvaa edelleen ja roskaantuminen on todellinen ongelma globaalisti. Kestävään käyttöön tähtäävällä tuotesuunnittelulla voidaan vaikuttaa muovien muihin ympäristövaikutuksiin kuten päästöihin. Niin kutsuttu Ecodesign on myös osa kiertotaloutta, jossa materiaalit kiertävät mahdollisimman pitkään.

Miltä kuulostaisi suosikki urheilujoukkueen äänestäminen maailman yleisimmällä roskalla; tupakantumpilla? Muotoilun avulla voidaan ohjata ihmisiä pitämään ympäristö siistinä. Kenelle sinä antaisit äänen? Tappara vai Ilves, Ässät vai Lukko tai kenties joku muu joukkue?

Vai onko parempi vaihtoehto sakkomaksu roskaamisesta? Tiesitkö, että jätelaista löytyy roskaamiskielto ja sen rikkojalle voidaan määrätä 100 euron rikesakko.

Kuvalähde: Hubbub www.hubbub.org.uk

Vai onko parempi vaihtoehto sakkomaksu roskaamisesta? Tiesitkö, että jätelaista löytyy roskaamiskielto ja sen rikkojalle voidaan määrätä 100 euron rikesakko.

L

Tiedot

Tekijät

Ekokumppanit logo

Kirjoittajat: Tanja Hynynen ja Sanna Taskinen

Tutustu oppaan aikaisempaan versioon!

Valokuvat: Ekokumppanit, Pexels.com

2024 © Ekokumppanit Oy