Raaka-aine & valmistus: Villaa keritään erilaisista villaa tuottavista lammaslajeista, joita on kymmeniä. Yhden lampaan turkki voi sisältää jopa kuusi eri villalajia, joihin vaikuttaa mm. rotu, kiharuus, puhtaus, pituus, lujuus ja väri. Kun keritty villa on lajiteltu, se pestään.
Ominaisuudet & käyttökohteet: Villan ominaisuudet ovat monella tavalla erinomaisia: se eristää hyvin lämpöä, siirtää kosteutta ja on joustavaa. Villan suomurakenne hylkii vettä ja likaa. Villaa käytetään monipuolisesti vaatteissa, sisustuksessa, erilaisissa teknisissä tekstiileissä sekä lääketieteellisissä tarkoituksissa.
Materiaalin hoito: Villatuotteita pestään hyvin harvoin, useimmin tuuletus riittää. Tarvittaessa pesu tulee tehdä hyvin hellävaraisesti, sillä villan lujuus heikkenee märkänä ja ne menettävät helposti muotonsa. Säilytä villatuotteet tiiviisti, sillä ne ovat koiperhosen toukkien ja turkiskuoriaisten herkkua. Tutustu tarkempiin hoito-ohjeisiin Marttojen sivuilla.
Vastuullisuuden näkökulma: Suurimmat ympäristövaikutukset liittyvät lampaiden kasvatukseen mm. maapinta-alan, maaperän eroosion, vesistöjen rehevöitymisen ja metaanipäästöjen vuoksi. Keritty villa sisältää huomattavan määrän epäpuhtauksia, joten pesuun tarvitaan paljon vettä ja kemikaaleja. Myös eläinten hyvinvoinnin näkökulma on tärkeää huomioida. Lampaille kivulias mulesing-toimenpide, joka vähentää loiskärpästen aiheuttamia sairauksia, on kielletty suurissa villantuotantomaissa, lukuunottamatta Austraaliaa. Vastuullisemmista villavaihtoehdoista voit lukea lisää STJM ry:n sivuilta.
Lähteet: STJM ry, Weecos