Ekokumppanit.fi

Tekstiiliopas

Huolehdi hyvin

Vaatteesi saavat roimasti lisää käyttökertoja, kun pidät niistä huolta. Se on helpompaa kuin uskotkaan.

Miksi vaatteista pitää huolehtia?

Uusien vaatteiden valmistukseen tarvitaan valtava määrä luonnonvaroja. Vaatteita tarvitsee valmistaa vähemmän, kun pidämme jo tuotetuista vaatteista mahdollisimman hyvää huolta.

Vaatteet valmistaa aina ihminen. Jatkuvalla ostamisella annamme viestin kulutuhalusta. Tekstiiliteollisuus vastaa tähän haluun tuottamalla lisää vaatteita – usein valitettavan epäinhimillisissä työoloissa.

Rakasta vaatteitasi. Kun oman vaatekaapin sisällöstä pitää hyvää huolta, uusia vaatteita tarvitsee ostaa vähemmän ja rahaakin säästyy sievoinen summa. Oikein rakastetuilla vaatteilla on myös parempi jälleenmyyntiarvo.

Tuuleta, harjaa ja huolla

Vaatetta ei koskaan tule pestä varmuuden vuoksi. Jos vaate kaipaa raikastusta, tuuletus usein riittää. Pidemmistä pesuväleistä kiittävät niin tekstiilikuidut, ympäristö kuin lompakkokin.

  • Tuuleta pesun sijaan

    Jos vaate ei ole likainen, sitä ei tarvitse pestä. Materiaalit kärsivät aina pesuista, lisäksi ympäristö kiittää pidemmistä pesuväleistä. Vaate raikastuu hetken tuuletuksella. PS. Käyttämällä aluspaitoja päällimmäisen paidan pesuntarve vähenee huomattavasti.

  • Harjaa helposti

    Luonnonharjaksinen vaateharja puhdistaa vaatteista pölyn, karvat ja irtolian. Villavaatteiden pinnasta harjaus tekee kauniin sileän sekä ehkäisee nukkaantumista. Perehdy vaatteen huoltoon jo ennen ostamista, millaista huoltoa se vaatii ja kuinka paljon.

  • Huolla nukkainen vaate

    Nukkainen vaate saattaa vaikuttaa likaiselta, vaikka se ei sitä välttämättä ole. Nukkaleikkuri on valveutuneen vaatehuoltajan paras ystävä! Samalla laitteella huollat myös kodin muut tekstiilit, kuten sohvan päälliset.

Säilytä vaatteitasi oikein

Vaatteet pysyvät muodossaan, kun niitä ei säilytetä mytyssä tai liian ahtaasti. Paras onkin säilyttää vaatteet siististi viikattuina tai henkareilla. Näin kaikki vaatteet ovat myös näkyvissä ja pääsevät käyttöön, eivätkä unohdu kaapin perälle. Erilaisille vaatteille kannattaa olla erilaisia henkareita, kuten housuhenkareita, sekä ryhdikkäitä, paksumpia henkareita jakuille. Villaneuleet taas viihtyvät parhaiten viikattuina, sillä ne voivat venähtää henkarissa.

Kausisäilytyksessä tulee huomioida etenkin vaatteiden suojaaminen mahdolliselta kosteudelta, lämpötilojen vaihtelulta ja tuholaisilta, joita kellareista ja ullakoilta usein löytyy. Paras paikka vaatteiden kausisäilytykselle on sisätiloissa, esim. sängynaluslaatikoissa, pukupusseissa tai yläkaapeissa.

"Jos yhden vaatteen käyttökerrat tuplattaisiin, koko vaateteollisuuden päästöt pienenisivät 44 %."

Noudata vaatteen pesuohjeita

Poista tahrat tuoreeltaan

Opettele keinoja tahranpoistoon. Likaisen vaatteen saa pestä ja kannattaa kiinnittää huomiota paikalliseen tahranpoistoon ennen vaatteen pesukoneeseen laittamista. Kokeile ensin kylmää vettä, jos vaate on vesipestävä. Liuota, älä hankaa. Suosi luonnon omia tahranpoistoaineita (sappisaippua, ruokasooda) ja vältä myrkyllisiä aineita. Kokeile tahranpoistoaineita ensin huomaamattomaan kohtaan kuten saumaan. Jos et saa tahraa lähtemään, vie vaate pesulaan tai ompelijalle.

Pyykinpesun perusteet

Pyykinpesu ei ole vaikeaa, kun kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: oikea esilajittelu, pesuohjeiden noudattaminen, oikean pyykinpesuaineen valitseminen ja huolellinen kuivaaminen. Muistathan, että myös pyykinpesukonetta pitää hoitaa säännöllisesti, sillä vain puhdas kone pesee pyykinkin puhtaaksi.

Korjaa tai korjauta

Vaatteiden käyttöikää voi pidentää huomattavan paljon korjaamalla tai korjauttamalla niitä tarpeen mukaan. Jos neula ja lanka eivät meinaa pysyä omissa hyppysissä, voit kääntyä ammattikorjaajan puoleen. Omia korjaustaitoja voi ja kannattaakin kuitenkin treenata: esimerkiksi napin ompelu takaisin paikalleen on helpompaa kuin luuletkaan.

Löydä paikallinen korjaamisen ammattilainen

Fiksukulutus.fi-verkkopalvelun Korjauspalvelut-osio yhdistää korjattavat tavarat ja paikalliset pirkanmaalaiset korjaamisen ammattilaiset.

Huolla vaatteiden lisäksi myös kenkiäsi

Materiaalista riippumatta kenkien huollossa tärkeintä on huolellinen suojaus likaa ja kosteutta vastaan. Varmista että käytössä on nimenomaan kenkien materiaalille sopiva suoja-aine. Uudet kengät kannattaa käsitellä heti ja lisätä suoja-ainetta säännöllisesti.

Puhdista irtolika sienellä tai kenkäharjalla, suositus on puhdistaa kenkiä jopa viikoittain. Anna kastuneiden nahkakenkien kuivua huoneenlämmössä, ettei nahka kuivu liian nopeasti ja ala lohkeilla. Anna kengille vapaapäiviä, jolloin niistä pääsee haihtumaan kosteus pois. Kaksien kenkien käyttö vuoropäivinä tuo molemmille paljon lisää käyttöikää.

Vaihdata suutarilla kenkiin korkolaput ja pohjat, ettei kosteus pääse kenkien sisään. Myös pohjallisia kannattaa tuulettaa ja tarvittaessa vaihtaa, ne tukevat jalkaa ja lisäävät kengän elinikää. Tarkista kenkien pesuohje: kangaskenkiä voi pestä tarvittaessa vedellä ja materiaalille sopivalla neutraalilla pesuaineella, esimerkiksi Marseille-saippualla.

L

Tekijät

Tekstiiliopas on toteutettu Pirkanmaan Jätehuollon ja Ekokumppanit yhteistyönä.

Me Ekokumppaneilla olemme toteuttaneet useita oppaita, joiden avulla kuka tahansa pystyy muuttamaan elämäntapojaan kestävämmäksi, elämänlaadusta tinkimättä. Haluaisitko sinä opastaa sidosryhmästi toimimaan ympäristötietoisesti? Me toteutamme aiheeseen sopivan oppaan kohderyhmätietoisesti ja tilaajalähtöisesti. Ota yhteyttä!

Valokuvat: Ekokumppanit, Pexels.com

2024 © Ekokumppanit Oy