Kierto - Tekstiiliopas

Huolehdi hyvin

Sisältöä tulossa pian!

Pidä huolta siitä, mitä jo omistat.

Ekologisin vaate löytyy jo kaapistasi. Arvosta, käytä, huolla ja vaali vaatteitasi ja kenkiäsi.

Säilytä oikein

Kiinnitä huomiota myös vaatteiden säilytykseen

Vaatteet pysyvät muodossaan, kun niitä ei säilytetä mytyssä tai liian ahtaasti. Paras onkin säilyttää vaatteet siististi viikattuina tai henkareilla, samalla kaikki vaatteet ovat myös näkyvissä ja pääsevät käyttöön, eivätkä unohdu kaapin perälle. Erilaisille vaatteille kannattaa olla erilaisia henkareita kuten housuhenkareita sekä ryhdikkäitä, paksumpia henkareita jakuille. Villaneuleet taas viihtyvät parhaiten viikattuina, sillä ne voivat venähtää henkarissa.

Tuuleta pesun sijaan

Materiaalit kärsivät aina pesuista

Ensimmäisenä kannattaa harventaa pesuvälejä. Jos vaate ei ole likainen, sitä ei tarvitse pestä. Vaate raikastuu hetken tuuletuksella. Materiaalit kärsivät aina pesuista, lisäksi ympäristö kiittää pidemmistä pesuväleistä. Noudata aina pesuohjeita. Käyttämällä aluspaitoja vähennät päällimmäisen paidan pesuntarvetta.

Tahran-poisto

Tahranpoisto kannattaa tehdä mahdollisimman pian tahran syntymisen jälkeen

Opettele keinoja tahranpoistoon. Likaisen vaatteen saa pestä ja kannattaa kiinnittää huomiota paikalliseen tahranpoistoon ennen vaatteen pesukoneeseen laittamista. Kokeile ensin kylmää vettä, jos vaate on vesipestävä. Liuota, älä hankaa. Suosi luonnon omia tahranpoistoaineita (sappisaippua, ruokasooda) ja vältä myrkyllisiä aineita. Kokeile tahranpoistoaineita ensin huomaamattomaan kohtaan kuten saumaan. Jos et saa tahraa lähtemään, vie vaate pesulaan tai ompelijalle.

Harjaa ja huolla

Huolla vaatteita esimerkiksi nukanpoistajalla ja vaateharjalla

Luonnonharjaksinen vaateharja puhdistaa vaatteista pölyn, karvat ja irtolian. Vaateharjaa voi käyttää vaikkapa päivittäin. Villavaatteiden pinnasta harjaus tekee kauniin sileän sekä ehkäisee nukkaantumista. Perehdy vaatteen huoltoon jo ennen ostamista, millaista huoltoa se vaatii ja kuinka paljon. Pesulapusta käy ilmi pesuohjeen lisäksi myös materiaalit. Trikoopaidat ovat huolettomampia kuin silkkipaidat. Tutustu materiaalioppaaseen.

Kausisäilytys

Huolla vaatteet ja kengät käyttökuntoon ennen viemistä varastoon

Siirrettäessä vaatteita säilöön kauden vaihtuessa, pitää tarkastaa, että ne ovat puhtaita. Paras säilytyspaikka on kuiva ja ilmava tila, jossa on suht tasainen lämpötila. Puhtaudesta on hyvä huolehtia, jotta välttyisi tuholaisilta. Kauden vaihtuessa on mukavampi hakea vaatteet käyttöön, kun reiät on paikattu ja napit paikoillaan.

Kengät

Vaatteiden lisäksi myös kenkiä kannattaa huoltaa

Materiaalista riippumatta kenkien huollossa tärkeintä on huolellinen suojaus likaa ja kosteutta vastaan. Varmista että käytössä on nimenomaan kenkien materiaalille sopiva suoja-aine. Uudet kengät kannattaa käsitellä heti ja lisätä suoja-ainetta säännöllisesti. Puhdista irtolika sienellä tai kenkäharjalla, suositus on puhdistaa kenkiä jopa viikoittain. Anna kastuneiden nahkakenkien kuivua huoneenlämmössä, ettei nahka kuivu liian nopeasti ja ala lohkeilla. Anna kengille vapaapäiviä, jolloin niistä pääsee haihtumaan kosteus pois. Kaksien kenkien käyttö vuoropäivinä tuo molemmille paljon lisää käyttöikää. Vaihdata suutarilla kenkiin korkolaput ja pohjat, ettei kosteus pääse kenkien sisään. Myös pohjallisia kannattaa tuulettaa ja tarvittaessa vaihtaa, ne tukevat jalkaa ja lisäävät kengän elinikää. Tarkista kenkien pesuohje; kangaskenkiä voi pestä tarvittaessa vedellä ja materiaalille sopivalla neutraalilla pesuaineella, esimerkiksi Marseille-saippualla.

Linkkejä vinkkeihin

Martat - pyykkäys ja vaatehuolto

Suomen tekstiili ja muoti - vinkkejä tekstiilihuoltoon

Martat - vaatekaappi järjestykseen

Korjaa.se

Lainaa.se

Visit Tampere - Tampereen kirpputorit

Yhteystiedot

ekokumppanit_logo_2019_vaaka_color_txtwhite_shadow.png

Ekokumppanit Oy

Osa sivuston kuvista: Visit Tampere (Laura Vanzo)

2022 © Ekokumppanit Oy