Ekokumppanit.fi

Tekstiiliopas

Hanki harkiten

Rakasta vaatteitasi – vastuullisin vaate löytyy jo kaapistasi.

Miksi kulutusta pitäisi järkevöittää?

Uuden ostamisen sijaan ympäristö huokaa helpotuksesta, kun käytämme jo olemassa olevia vaatteita mahdollisimman pitkään. Maapallomme resurssit ovat jo nyt kovalla koetuksella, kun kulutamme enemmän, mitä maapallo pystyy koskaan sietämään.

Jokaisen vaatteen takana on aina ihminen. Mitä edullisempi vaate on, sitä huonommissa oloissa se on mitä luultavammin tuotettu. Jos epäilet vaatteen valmistaneen ihmisen hyvinvointia, jätä tuote ostamatta ja valitse sellainen vaate, jonka valmistusolot ovat olleet arvojesi mukaiset.

Saat alennusta täydet 100 prosenttia, kun jätät vaatteen ostamatta. Vaatteiden kertakäyttökulttuuri koettelee monen muun kärsijän ohella myös lompakkoasi. Aletaan kilpailemaan siitä, kenellä on päällään useimmin samat vaatteet tai yhteenlaskettuna vanhin vuosikerta!

Suosi käytettyä

Alla muutama vinkki Pirkanmaan alueen astetta parempiin ostospaikkoihin. Tutustu ja ihastu!

Visit Tampere: Kivoimmat kirpparit

Muutama loistotärppi Tampereen keskustassa ja lähialueilla.

Lainaa.se

Verkkopalvelusta löydät lainattavat ja vuokrattavat vaatteet arkeen ja juhlaan Pirkanmaan alueelta.

Nextiili

Vintagevaatteiden ihmemaa Tampereen Lielahdessa.

Loved by NXT

Vintagevaatteiden ihmemaa verkossa.

Panosta laatuun

Oletko huomannut, että vanhat vintage-vaatteet voivat olla kuin uusia, mutta viime kuussa ostettu edullinen T-paita on aivan sykeröllä ensimmäisen pesun jälkeen? Tämä johtuu siitä, että halpamuodin yleistyessä myös tuotteiden laatu sai tästä osansa. Vaatebrändit, niin halvat kuin hintavatkin, ovat huomanneet, että laatua heikentämällä säästetään roimasti tuotteen lopullisessa kuluttajahinnassa. Huonolaatuisella halpamuodilla on valitettavasti paljon kysyntää, joten kuluttaja saa olla tarkkana laadukkaiden tuotteiden tunnistamisessa. Tässä alla muutama vinkki hyvälaatuisen tekstiilin tunnistamiseen.

 • Tutki ompeleet

  Laadukas ommel on tiheää ja suoraa. Ylipitkät ompeleet kertovat usein ompelijan kiireestä. Jos vaatteesta löytyy epäsiistejä ompeleita, se saattaa kertoa, että myös muissa työvaiheissa on oikaistu helpomman kautta.

 • Tutki kangasta

  Venytä trikoota. Jos trikoo ei palaudu joustavasti, se ei välttämättä palaudu hetken päästä enää ollenkaan. Trikoota kannattaa tutkia myös valoa vasten: jos siinä näkyy pilkkuja, ne voivat kertoa alkavasta nyppyyntymisestä. Tutki myös vaatteen kainalot nukan varalta.

 • Tarkasta nappien kiinnitykset

  Jos huomaat, että napit on selvästi ommeltu käsin, se kertoo yleensä huolellisesti valmistetusta vaatteesta.

 • Hinkkaa vaatteen kangasta

  Kun vaatteen kangasta hinkkaa itseensä noin sata kertaa ja siihen muodostuu nyppyjä tai pinta alkaa pörröttää, kangas tulee todennäköisesti nyppyyntymään jossain vaiheessa. Jos tekstiilituote näyttää nuhjuiselta jo kaupassa, se ei ainakaan parane käytössä.

 • Reklamoi huonolaatuiset tuotteet

  Jos uusi vaate osoittautuukin käytössä huonolaatuiseksi, siitä kannattaa ehdottomasti reklamoida – tuotteen hinnasta riippumatta. On tärkeää tehdä sekä tekstiilien valmistajille että niitä myyville liikkeille selväksi, että huono laatu ei ole meille kuluttajille ok.

Valitse materiaali käyttötarpeen ja arvojesi mukaan

Jotta vaatteen elämästä saadaan mahdollisimman pitkä, hankintahetkellä tulee harkita: onko tämä juuri oikea materiaali käyttötarkoitukseeni? Kun materiaalivalinta tehdään käyttötarkoituksen mukaan oikein, vaate kestää käyttöä mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi ulkoilua varten tarvitaan mahdollisesti kosteutta ja kulutusta kestävää materiaalia kun taas arkipukeutumisessa mukavuus ja hengittävyys ovat kaiken A ja O.

Pelkkä materiaali ei itsessään kerro, onko tuote laadukas. Jos tuote ei ole pitkäikäinen, se ei voi olla ekologinen valinta. Toisaalta tuotteen hyvä laatu ei myöskään kerro siitä, onko tuotantoprosessi ollut ekologinen. Materiaalia valitessa on mahdotonta sanoa yhtä ja oikeaa vastuullisinta valintaa, sillä oma arvopohjasi vaikuttaa tähän myös vahvasti. Haluatko tehdä valinnan esimerkiksi materiaalin kestävyyden, luomulaatuisuuden vai eläinten oikeuksien kannalta?

Panosta klassikoihin

Ajaton design ja laadukas valmistus kestävät aikaa niin kulutuksen kuin silmänilonkin kannalta. Ajaton tekstiili taipuu moneen eri tilanteeseen ja siitä on mukavaa pitää huolta vuodesta toiseen. Pidä ostohetkellä aina mielessäsi: tästä tulee uusi lempivaatteeni vuosikausiksi!

Tunne omat mittasi

Tiedätkö, minkä kokoinen oikeasti olet? On tärkeää ostaa oikean kokoisia vaatteita, jotta ne kestävät käytössä mahdollisimman pitkään. Vaatteiden nettiostamisen kannalta sinun pitää tietää kolme mittaa itsestäsi: rinnan ympärys (RY), vyötärön ympärys (VY) ja lantion ympärys (LY).

Tunnistatko viherpesun?

 • Ovatko oikeasti merkittävät ympäristövaikutukset kerrottu?

  Usein ympäristöväitteet voivat koskea esim. vain pakkausta. Väitteen tulee kertoa tuotteen ominaisuuksista, eikä esimekiksi lupausta tulevaisuudesta.

 • Onko ympäristöväite liian ympäripyöreä?

  Ympäristöväite kaipaa perustelut, esim. pelkkä "eco-friendly" ei vielä kerro mitään. Jos perusteluita ei löydy, pyydä yritykseltä lisätietoja.

 • Luodaanko mainoksessa mielikuvia?

  Mainoksessa voidaan luoda ympäristöystävällinen mielikuva esim. väreillä tai materiaalivalinnoilla ilman, että tuotteella olisi mitään tekemistä vastuullisuuden kanssa.

L

Tekijät

Tekstiiliopas on toteutettu Pirkanmaan Jätehuollon ja Ekokumppanit yhteistyönä.

Me Ekokumppaneilla olemme toteuttaneet useita oppaita, joiden avulla kuka tahansa pystyy muuttamaan elämäntapojaan kestävämmäksi, elämänlaadusta tinkimättä. Haluaisitko sinä opastaa sidosryhmästi toimimaan ympäristötietoisesti? Me toteutamme aiheeseen sopivan oppaan kohderyhmätietoisesti ja tilaajalähtöisesti. Ota yhteyttä!

Valokuvat: Ekokumppanit, Pexels.com

2024 © Ekokumppanit Oy