Hanki harkiten

Vastuullisin vaate löytyy jo kaapistasi. Kun ajatus uudesta tarpeesta syntyy, sitä kannattaa punnita hyvinkin tarkasti. Kumpuaako tarve aidosta tarpeesta vai uutuuden ilosta? Kannattaisiko silti vielä kurkistaa omaan vaatekaappiin ja tarkistaa, löytyisikö sieltä jo valmiiksi hyväksi todettu vaatekappale tai kodintekstiili täyttämään heränneen tarpeen?

Sisältöä tulossa pian!

0 %
Jos yhden vaatteen käyttökerrat tuplattaisiin, koko teollisuuden päästöt pienenisivät 44 %.

Suosi käytettyä tai lainaa vaate

Visit Tampere on listannut kirppisten ystäville loistotärppejä Tampereen keskustassa ja lähialueilla.

Panosta laatuun

Oletko huomannut, että vanhat vintage-vaatteet voivat olla kuin uusia, mutta viime kuussa ostettu edullinen T-paita on aivan sykeröllä ensimmäisen pesun jälkeen? Tämä johtuu siitä, että halpamuodin yleistyessä myös tuotteiden laatu sai tästä osansa. Vaatebrändit, niin halvat kuin hintavatkin, ovat huomanneet, että laatua heikentämällä säästetään roimasti tuotteen lopullisessa kuluttajahinnassa. Huonolaatuisella halpamuodilla on valitettavasti paljon kysyntää, joten kuluttaja saa olla tarkkana laadukkaiden tuotteiden tunnistamisessa. Tässä alla muutama vinkki hyvälaatuisen tekstiilin tunnistamiseen.

 • Tutki ompeleet

  Laadukas ommel on tiheää ja suoraa. Ylipitkät ompeleet kertovat usein ompelijan kiireestä. Jos vaatteesta löytyy epäsiistejä ompeleita, se saattaa kertoa, että myös muissa työvaiheissa on oikaistu helpomman kautta.

 • Tutki kangasta

  Venytä trikoota. Jos trikoo ei palaudu joustavasti, se ei välttämättä palaudu hetken päästä enää ollenkaan. Trikoota kannattaa tutkia myös valoa vasten: jos siinä näkyy pilkkuja, ne voivat kertoa alkavasta nyppyyntymisestä. Tutki myös vaatteen kainalot nukan varalta.

 • Tarkasta nappien kiinnitykset

  Jos huomaat, että napit on selvästi ommeltu käsin, se kertoo yleensä huolellisesti valmistetusta vaatteesta.

 • Hinkkaa vaatteen kangasta

  Kun vaatteen kangasta hinkkaa itseensä noin sata kertaa ja siihen muodostuu nyppyjä tai pinta alkaa pörröttää, kangas tulee todennäköisesti nyppyyntymään jossain vaiheessa. Jos tekstiilituote näyttää nuhjuiselta jo kaupassa, se ei ainakaan parane käytössä.

 • Reklamoi huonolaatuiset tuotteet

  Jos uusi vaate osoittautuukin käytössä huonolaatuiseksi, siitä kannattaa ehdottomasti reklamoida – tuotteen hinnasta riippumatta. On tärkeää tehdä sekä tekstiilien valmistajille että niitä myyville liikkeille selväksi, että huono laatu ei ole meille kuluttajille ok.

Panosta ajattomiin klassikoihin ja tunne omat mittasi

Ajaton design ja laadukas valmistus kestävät aikaa niin kulutuksen kuin silmänilonkin kannalta. Ajaton tekstiili taipuu moneen eri tilanteeseen ja siitä on mukavaa pitää huolta vuodesta toiseen. Kun teet uuden ostopäätöksen, valitse se aina sen mukaan, että se pysyy vuosikaudet lempivaatteenasi tai -kodintekstiilinäsi.

Rakenna kapselivaatekaappi

Kapselivaatekaappi tarkoittaa... Kapselivaatekaappi tarkoittaa... Kapselivaatekaappi tarkoittaa...
Blogi

Valitse materiaali käyttötarpeen mukaan​

Jotta vaatteen elämästä saadaan mahdollisimman pitkä, hankintahetkellä tulee harkita: onko tämä juuri oikea materiaali käyttötarkoitukseeni? Kun materiaalivalinta on tehty käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi ulkoilua varten tarvitaan mahdollisesti kosteutta ja kulutusta kestävää materiaalia kun taas arkipukeutumisessa mukavuus ja hengittävyys ovat kaiken A ja O.

Pelkkä materiaali ei itsessään kerro, onko tuote laadukas. Jos tuote ei ole pitkäikäinen, se ei voi olla ekologinen valinta. Toisaalta tuotteen hyvä laatu ei myöskään kerro siitä, onko tuotantoprosessi ollut ekologinen.

Mitä vielä voisi huomioida?

Pohdi omia arvojasi

Tunnista omat arvosi

On mahdotonta määritellä kaikin puolin vastuullinen tekstiili. Yhtä ja oikeaa arvomaailmaa ei myöskään voida määritellä, eli on tärkeää, että tunnistat omat arvosi. Haluatko tukea kulutusvalinnoillasi esim. ihmis- tai eläinoikeuksia tai tavoitteletko mahdollisimman pientä hiilijalanjälkeä?

Huolehdi tekstiileistäsi

Huolehdi tekstiileistäsi

Vaatteiden oikeaoppinen huoltaminen ja korjaaminen on tärkeää...

Tiedä omat mittasi

Tiedä omat mittasi

Tiedätkö, minkä kokoinen oikeasti olet? On tärkeää ostaa oikean kokoisia vaatteita, jotta ne kestävät käytössä mahdollisimman pitkään.

Lue lisää Outi Les Pyyn blogista

Tunnistatko viherpesun?

 • Ovatko oikeasti merkittävät ympäristövaikutukset kerrottu?

  Usein ympäristöväitteet voivat koskea esim. vain pakkausta. Väitteen tulee kertoa tuotteen ominaisuuksista, eikä esimekiksi lupausta tulevaisuudesta.

 • Onko ympäristöväite liian ympäripyöreä?

  Ympäristöväite kaipaa perustelut, esim. pelkkä "eco-friendly" ei vielä kerro mitään. Jos perusteluita ei löydy, pyydä yritykseltä lisätietoja.

 • Luodaanko mainoksessa mielikuvia?

  Mainoksessa voidaan luoda ympäristöystävällinen mielikuva esim. väreillä tai materiaalivalinnoilla ilman, että tuotteella olisi mitään tekemistä vastuullisuuden kanssa.

Kiinnostavaa katseltavaa

Yhteystiedot

ekokumppanit_logo_2019_vaaka_color_txtwhite_shadow.png

Ekokumppanit Oy

2022 © Ekokumppanit Oy