Ekokumppanit.fi

Tekstiiliopas

Materiaaliopas

Valitse tekstiilimateriaali käyttötarpeen ja omien arvojesi mukaisesti.

Miksi materiaalilla on väliä?

Valitse materiaali aina käyttötarkoituksen mukaan. Ei ole olemassa yhtä ja kaikkiin tarkoituksiin yksiselitteisesti parasta materiaalia.

Pohdi omia arvojasi. Vaikuttaako materiaalin valintaan esim. ekologiset tai sosiaaliset arvot,  luomulaatuisuus tai eläinten oikeudet?

Oikeaan käyttötarkoitukseen valittu materiaali kestää käyttöä ja säilyttää myös jälleenmyyntiarvonsa.

Luonnonkuidut

Luonnonkuitujen alkuperä on kasvi tai eläin. Kuituja ei olla siis tuotettu kemiallisesti, vaan niitä saadaan luonnosta. Eläinkuidut valmistetaan pääsääntöisesti eläimen karvasta, mutta poikkeuksiakin löytyy, kuten silkkiperhosen toukkakotelosta kehrättävä silkki.

Eläinkuidut

Alpakka
Angora
Kashmir
Lampaanvilla
Mohair
Nahka
Silkki

Kasvikuidut

Hamppu
Kookos-kuitu
Manilla
Nokkonen
Pellava
Puuvilla
Sisal

Eläinkuitu

Alpakka

Yhtenä ekologisimmista villakuiduista pidetyn alpakanvillan lämmöneristämiskyky on villalaatujen parhaimmistoa.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Laamaeläimiin kuuluva alpakka tuottaa kuitua noin puolet elämänsä ajasta – parhaimmillaan n. 10 vuoden ajan ja keskimäärin 3–5 kg vuodessa. Ne elävät puoliksi villeinä, tarhattuina ja paimennettuina ja niitä kasvatetaan pääosin Etelä-Amerikan vuoristoissa ja ylängöillä.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Alpakanvillalla on on erinomainen lämmöneristämiskyky – jopa parempi kuin lampaanvillalla. Alpakan kuidulla on korkea vetolujuus ja se on materiaalina kevyttä. Alpakanvillasta keritystä langasta valmistetaan mm. huiveja, päähineitä ja alusvaatteita.

Materiaalin hoito: Alpakkatuotteita hoidetaan samoin kuin muita villatuotteita. Tutustu hoito-ohjeisiin Marttojen sivuilla.

Vastuullisuuden näkökulma: Maankäytön näkökulmasta (muille tuotantoeläimille soveltumattomat laidunpaikat sekä maaperäsuotuisat kaviot) alpakkaa pidetään yhtenä ekologisimmista eläinkuiduista. Laiduntamisesta syntyy kuitenkin vastaavalla tavalla metaani- ja kasvihuonekaasupäästöjä kuin esim. lampaanvillan tuotannossa. Alpakanvilla ei kuitenkaan sisällä yhtä paljon lanoliinia tai muuta rasvaa kuin muut villat, joten kuituja voidaan pestä ilman voimakkaita pesuaineita.

Lähteet: STJM ry, Weecos

Eläinkuitu

Angora

Angorakuitu on ylellistä, erittäin pehmeää ja kevyttä. Sitä käytetään pääasiassa sekoitteena muiden kuitujen kanssa. Angorakuitu eristää kosteutta ja lämpöä loistavasti.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Angorakuitu saadaan angorakaneista, joita kasvatetaan ainoastaan hienojen kuitujensa vuoksi. Angorakanit keritään tai nypitään kolmen kuukauden välein ja vuodessa yksi angorakani tuottaa noin 400–1200 grammaa kuitua. 

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Hienoa ja suoraa angorakuitua on haastava kehrätä langaksi ja sitä sekoitetaankin usein muiden kuitujen, kuten villan kanssa. Angorakuitu on hyvin pehmeää, kiiltävää ja kevyttä ja sitä käytetään useimmiten sekoitteena neuletuotteissa, hatuissa ja käsineissä.

Materiaalin hoito: Angoraa sisältäviä tuotteita kannattaa pestä hyvin harvoin ja usein pelkkä tuuletus riittää raikastamaan tuotteen. Angoraa sisältävien villatuotteiden pesu kannattaa tehdä hyvin hellävaraisesti, etteivät ne huovu.

Vastuullisuuden näkökulma: Eläinkuitujen tuotannossa on aina eläinten hyvinvointiin liittyviä vastuullisuuskysymyksiä. Kiinassa on nostettu esiin tapauksia angorakanien epäasiallisesta kohtelusta.

Lähteet: STJM ry, Punomo ry

Kasvikuitu

Hamppu

Hamppu on suhteellisen vastuullinen tekstiilikuitu, joka on monipuolinen, karkea ja kestävä. Hamppu pehmenee käytössä, se on hengittävä, säilyttää muotonsa eikä nukkaannu.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Hamppukuitua saadaan Cannabis sativa -kasvin rungosta. Kasvista saadaan kahdenlaisia kuituja, varresta pitkiä ja ytimestä lyhyitä kuituja. Hamppu kerätään kukinnan päätyttyä ja korjuun jälkeen varret keto- tai vesiliotetaan, kuivataan, loukutetaan ja lihdataan.

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Hamppukuidut ovat pellavankaltaisia, pitkiä, vahvoja ja kestäviä kuituja. Hamppua voidaan käyttää monipuolisesti vaatteissa, kodintekstiileissä, kengissä ja matoissa. Hamppua käytetään myös verhoilukankaissa, purjeissa ja peitteissä.

 

Materiaalin hoito: Hamppu vaatii harvoin voimakasta pesua, lika irtoaa sileästä pinnasta helposti. Hamppu rypistyy helposti, joten voimakasta linkousta ja silittämistä kannattaa välttää.

 

Vastuullisuuden näkökulma: Hamppu on nopeakasvuinen kasvi, joka ei tarvitse lannoitteita tai torjunta-aineita. Hamppu vaatii myös hyvin vähän vettä kasvaakseen ja lisäksi se uudistaa maaperää. Sen tuotannon suurimmat ympäristövaikutuksen liittyvät kuidun liotusprosessiin. Tuotanto vaatii myös paljon työvoimaa, joten ihmisoikeusnäkökulmat on syytä huomioida. 

Lähteet: STJM ry, Luonnonvaate

Eläinkuitu

Kashmir

Ylellinen kashmirkuitu saadaan kashmirvuohista kampaamalla. Kashmirkuitu on pehmeää ja lämmintä ja sitä käytetään esimerkiksi neulepaidoissa.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Kashmirvuohia ei keritä, vaan karva kerätään kampaamalla vuohet karvanlähdön aikaan. Kashmirvuohista irronneita kuituja kerätään myös vuohien elinympäristöstä. Kashmirkuidun lajittelu ja jatkokäsittely vaatii paljon kädentaitoja.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Kashmir on erittäin hieno ja tasalaatuinen kuitu, josta saadaan pehmeitä, lämpimiä ja kauniisti laskeutua tuotteita. Siitä valmistetaan usein paitoja, mutta se soveltuu myös takkeihin tai pukukankaisiin. Kashmirkuitu ei ole kovin kulutuksenkestävää.

Materiaalin hoito: Kashmir raikastuu tuulettamalla, eikä sitä saa koskaan pestä yli 20 asteen lämpötilassa. Kashmirtuotteet pitää säilyttää viikattuna ilmavassa tilassa. Kashmirvaatteita kannattaa huoltaa muun muassa harjaamalla niistä irtonukat pois kashmirkammalla.

Vastuullisuuden näkökulma: Kashmirin tuotantoon liittyvät samat vastuullisuusnäkökulmat kuin muidenkin laiduntavien eläinten kuitutuotantoon. Kashmirin tuotanto keskittyy alueelle, joka kärsii valmiiksi kuivuudesta ja aavikoitumisen uhasta. Eläintuotanto vaikuttaa negatiivisesti alueella asuvien ihmisten juomaveden ja ruoan saatavuuteen. Eläinkuitujen tuotantoon liittyy myös aina eläinten hyvinvointiin liittyviä vastuullisuuskysymyksiä.

Lähteet: STJM ry 

Kasvikuitu

Kookoskuitu

Kookoskuitu on napakka kasvikuitu, joka kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Kookoskuitua saadaan Cocos nucifera -kasvin pähkinän kuoresta. Kookospähkinän kuitukerros irrotetaan pähkinästä koneellisesti tai käsin ja kuitujen irtoaminen vaatii 2–6 viikon liottamisen. Kuituja voidaan kerätä myös kypsistä kookospähkinöistä.

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Ruskeaa, karkeampaa kookoskuitua käytetään säkeissä, ovimatoissa, täytteenä ja harjoissa. Hienompaa, valkoista kuitua voidaan kehrätä langaksi ja käyttää muun muassa verhoilukankaissa ja matoissa.

 

Materiaalin hoito: Kookoskuitu kestää erilaisia sääolosuhteita. Kookostuotteiden puhdistaminen on helpointa imuroimalla, vältä pesuaineita ja liuotusta.

 

Vastuullisuuden näkökulma: Kookoksen viljely parantaa maaperän laatua, joten ympäristönäkökulmasta se on ekologinen vaihtoehto. Kookoskuidun tuotanto vaatii kuitenkin paljon työvoimaa ja sen tuotanto on keskittynyt pääasiassa pienviljelijöille, joten sosiaaliseen vastuullisuuteen ja ihmisoikeusnäkökulmiin on hyvä kiinnittää huomiota.

 

Lähteet: STJM ry, Vermat

Eläinkuitu

Lampaanvilla

Villa eristää hyvin lämpöä, sen kosteudensiirtokyky on hyvä ja se hylkii vettä ja likaa.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Villaa keritään erilaisista villaa tuottavista lammaslajeista, joita on kymmeniä. Yhden lampaan turkki voi sisältää jopa kuusi eri villalajia, joihin vaikuttaa mm. rotu, kiharuus, puhtaus, pituus, lujuus ja väri. Kun keritty villa on lajiteltu, se pestään.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Villan ominaisuudet ovat monella tavalla erinomaisia: se eristää hyvin lämpöä, siirtää kosteutta ja on joustavaa. Villan suomurakenne hylkii vettä ja likaa. Villaa käytetään monipuolisesti vaatteissa, sisustuksessa, erilaisissa teknisissä tekstiileissä sekä lääketieteellisissä tarkoituksissa.

Materiaalin hoito: Villatuotteita pestään hyvin harvoin, useimmin tuuletus riittää. Tarvittaessa pesu tulee tehdä hyvin hellävaraisesti, sillä villan lujuus heikkenee märkänä ja ne menettävät helposti muotonsa. Säilytä villatuotteet tiiviisti, sillä ne ovat koiperhosen toukkien ja turkiskuoriaisten herkkua. Tutustu tarkempiin hoito-ohjeisiin Marttojen sivuilla.

Vastuullisuuden näkökulma: Suurimmat ympäristövaikutukset liittyvät lampaiden kasvatukseen mm. maapinta-alan, maaperän eroosion, vesistöjen rehevöitymisen ja metaanipäästöjen vuoksi. Keritty villa sisältää huomattavan määrän epäpuhtauksia, joten pesuun tarvitaan paljon vettä ja kemikaaleja. Myös eläinten hyvinvoinnin näkökulma on tärkeää huomioida. Lampaille kivulias mulesing-toimenpide, joka vähentää loiskärpästen aiheuttamia sairauksia, on kielletty suurissa villantuotantomaissa, lukuunottamatta Austraaliaa. Vastuullisemmista villavaihtoehdoista voit lukea lisää STJM ry:n sivuilta.

Lähteet: STJM ryWeecos

Kasvikuitu

Manilla

Manilla eli abaca on hyvin luja kasvikuitu, jota käytetään säkkien, köysien ja narujen valmistukseen. Sen hienoimpia kuituja voidaan käyttää vaatetukseen, hattuihin ja kenkiin.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Manillaa saadaan banaanikasveihin kuuluvan Musa Textilis -kasvin lehtiruodista. Lehdet leikataan ja kuitukimput erotetaan ei-kuitumaisesta aineksesta koneellisesti tai käsin. Erottelun jälkeen kuidut huuhdellaan ja kuivataan ja tarpeen mukaan valkaistaan.

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Manillakuidut ovat luonnonvalkoisia, hyvin kestäviä ja lujia. Manilla kestää erittäin hyvin suolaista merivettä, joten sitä käytetään pääasiassa köysien, narujen ja säkkien valmistukseen, mutta sen hienoimpia kuituja voidaan käyttää myös vaatteisiin. 

 

Vastuullisuuden näkökulma: Manillaa voidaan pitää ekologisena kasvikuituna. Manillan viljely parantaa maaperän laatua, torjuu eroosiota ja tukee luonnon monimuotoisuutta. Kasvikuituna manillan tuottaminen on kuitenkin työvoimavaltaista, joten ihmisoikeusnäkökulmaan on hyvä kiinnittää huomiota.

 

Lähteet: STJM ry 

Eläinkuitu

Mohair

Mohair on yksi kestävimmistä eläinkuiduista ja sitä käytetään esimerkiksi pukukankaissa ja huiveissa. Mohair muistuttaa villaa, mutta on hieman kiiltävämpää ja huopuu vähemmän.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Mohairkuituja saadaan argoravuoden villasta. Angoravuohet keritään yhdestä kahteen kertaan vuodessa. Nuorista angoravuohista saatua kuitua kutsutaan Kid Mohairiksi tai Super Kid Mohairiksi.

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Kuiturakenteeltaan mohair muistuttaa villaa, mutta sen veto- ja hankauslujuus on parempi kuin villalla. Se ei huovu herkästi ja sillä on hyvä lämmöneristyskyky. Mohair on kestävää ja elastista ja sillä on erinomainen värjäytyvyys. Mohairia käytetään vaatetus- ja sisustustekstiileissä sekä käsityölangoissa.

 

Materiaalin hoito: Mohairia sisältävät vaatteet raikastuvat tuulettamalla ja pitää tarvitsee pestä harvoin. Yleisohjeena suositellaan käsinpesua haalealla vedellä ja kuivumisen jälkeen vaate kannattaa kammata, että pitkät mohairkuidut tulisivat taas kauniisti esiin.

 

Vastuullisuuden näkökulma: Angoravuohet laiduntavat yleensä korkeilla tasangoilla, joten mohairin tuotanto ei vie viljelymaata esimerkiksi ruoantuotannolta. Vuohien laiduntamisesta syntyy kuitenkin ympäristövaikutuksia. Eläinkuitujen tuotantoon liittyy aina vastuullisuuskysymyksiä liittyen eläinten hyvinvointiin.

 

Lähteet: STJM ry 

Eläinkuitu

Nahka

Hyvin hoidettuna nahka kestää vuosikymmeniä. Nahka on erittäin monipuolinen, hengittävä ja vahva materiaali.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Yleisesti käytetään lehmän-, poron-, lampaan-, hirven-, sian-, vuohen- tai kalannahkaa. Nahka on usein lihateollisuuden sivutuote. Nahan säilyvyyden ja kestävyyden lisäämiseksi se viimeistellään eli parkitaan. Nahka voidaan parkita joko kromilla tai kasveilla, joka on hitaampi mutta ympäristöä säästävä prosessi. Kierrätettyä nahkaa saadaan esimerkiksi huonekaluteollisuuden ylijäämästä. Nahkaa voidaan myös rouhia ja puristaa uudeksi nahanomaiseksi materiaaliksi.

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Nahkaa käytetään kengissä, vaatteissa, laukuissa ja asusteissa. Nahka on maatuva luonnonmateriaali, mutta säilyvyyttä lisäävät kemikaalit hidastavat sen maatumista.

 

Materiaalin hoito: Nahka on hengittävä materiaali, jota huoltamalla esimerkiksi öljyllä tai vahalla, se on todella pitkäikäinen.

 

Vastuullisuuden näkökulma: Karjan kasvatukseen liittyy sekä negatiivisia ympäristövaikutuksia, että eläinten hyvinvointiin liittyviä ongelmia. Suurin osa nahasta tuotetaan Aasiassa ja maatalous aiheuttaa eroosiota sekä vesistöjen rehevöitymistä. Nahkaa käsitellään kemikaaleilla, jotka saattavat olla työntekijöille vaarallisia ja puutteellisten jätevesijärjestelmien takia päätyä vesistöihin. EU-alueella valmistetut nahkatuotteet noudattavat tiukkaa kemikaalilainsäädäntöä.

 

Lähteet: Weecos 

Kasvikuitu

Nokkonen

Nokkonen on vastuullinen tekstiilikuitu, jota usein käytetään sekoitteena puuvillan tai hampun kanssa. Tekstiilit, joissa on käytetty nokkosta pehmenevät pestessä ja käytettäessä.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Nokkonen on runkokuiduksi luokiteltava kasvikuitu. Nokkonen korjataan varsineen ja käsitellään liottamalla nopeasti korjuun jälkeen. Liottamalla kasvin puumainen ydin irtoaa varren pintaosasta ja kuidut erotellaan mekaanisesti ja kammataan. Nokkonen on ollut aiemmin erittäin suosittu kuitukasvi.

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Nokkonen on luja kuitu, jolla on hyvä kosteudenimukyky. Nokkoskuitua voidaan käyttää vaatetus- ja sisustustekstiileissä ja verhoilukankaissa. Nokkosta käytetään usein sekoitteena puuvillan tai hampun kanssa. Nokkosta on kutsuttu ”pohjolan silkiksi” sen himmeän kiillon takia ja se pehmenee käytössä.

 

Materiaalin hoito: Nokkoskuitu on hyvin helppohoitoinen ja kestää korkeitakin pesulämpötiloja. Tarkista valmistajan antama hoito-ohjeistus.

 

Vastuullisuuden näkökulma: Nokkonen on varsin vastuullinen kuitu ja sen tuotannolla on aika vähän ympäristövaikutuksia. Nokkonen ei vaadi lannoitteita tai torjunta-aineita kasvaakseen ja se vaatii hyvin vähän vettä. Kasvikuituna nokkosen tuottaminen on kuitenkin työvoimavaltaista, joten ihmisoikeusnäkökulmaan on hyvä kiinnittää huomiota.

 

Lähteet: STJM ry, Knokkon

Kasvikuitu

Pellava

Pellava on luonnonmateriaali, joka tuntuu miellyttävältä, imee tehokkaasti kosteutta, hengittää ja tuntuu viileältä helteelläkin. Pellava paranee ja pehmenee käytössä.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Hampun tavoin pellavakin on runkokuitu. Linum usitatissimum -kasvi kasvaa 80–120 senttimetriä pitkäksi ja on korjattavissa kasvettuaan 90–120 vuorokautta. Kasvin kukkiessa pellavan varsi nyhdetään irti maasta, jonka jälkeen varsi keto- tai vesiliotetaan, kuivataan, loukutetaan ja lihdataan.

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Pellava on vahvaa ja jäykkää, ja se menettää lujuuttaan altistumalla UV-säteilyllä. Pellava rypistyy helposti, mutta sillä on korkea kosteudenimukyky ja lämmönjohtavuus Sitä käytetään vaatetuksessa ja kodintekstiileissä.

 

Materiaalin hoito: Pellava on antibakteerinen ja likaa hylkivä kuitu. Se pehmenee käytössä, ei nukkaannu, kestää kulutusta ja hengittää. Lika irtoaa sileästä pinnasta helposti, joten ei tarvitse voimakasta pesua. Tarvittaessa kestää korkeatkin pesulämpötilat, tarkista valmistajan omat hoito-ohjeet.

 

Vastuullisuuden näkökulma: Yleisesti ottaen pellava on varsin ekologinen vaihtoehto, sillä pellava ei tarvitse lannoitteita, torjunta-aineita tai paljoa vettä kasvaakseen. Pellavan suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät pellavan liotuksessa. Muiden kasvikuitujen tavoin sen tuotanto vaatii paljon työvoimaa, joten sosiaaliseen vastuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota.

 

Lähteet: STJM ry, Luonnonvaate

Kasvikuitu

Puuvilla

Kevyt ja pehmeä, mutta vahva puuvilla on luonnonkuiduista tuotetuin kuitu. Puuvillaa käytetään sekä yksinään että sekoitteena muiden kuitujen kanssa.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Puuvillakasvin (Gossypium spp.) elinkaari istutuksesta sadonkorjuuseen on runkokuitujen elinkaarta pidempi, noin 5–7 kuukautta. Puuvillan siemenkotien avautuessa niistä korjataan kuitusato käsin tai koneellisesti. Sadon korjaaminen koneella on nopeampaa, mutta käsin korjattuna puuvillan laatu on parempi. Korjuun jälkeen puuvilla loukutetaan, eli kuiduista erotellaan siemenet. Tämän jälkeen kuidut paalataan, lähetetään puhdistettavaksi ja karstataan.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Puuvilla on yksi käytetyimmistä luonnonmateriaaleista. Puuvilla on vahva, taipuisa, kevyt ja pehmeä kuitu, joka kuitenkin rypistyy helposti. Laadukas puuvillakuitu ei nyppyynny, mutta huonolaatuinen tai lyhytkuituinen puuvilla nyppyyntyy. Sen kosteudenimukyky on erinomainen. Sitä käytetään usein sekoitteena muiden kuitujen kanssa ja se on erittäin monikäyttöinen vaatetuksessa, sisustuksessa ja teknisissä tekstiileissä.

Materiaalin hoito: Puuvilla kestää hyvin korkeitakin lämpötiloja. Tarkista aina valmistajan pesuohjeet, erityisesti jos puuvillaa käytetään sekoitteena jonkin muun kuidun kanssa. Pääsääntöisesti puuvilla on helppohoitoinen kuitu.

Vastuullisuuden näkökulma: Puuvillalla on suuret ympäristövaikutukset ja sen tuotanto painottuu maihin, joihin liittyy sosiaalisen vastuun näkökulmasta huomioitavia seikkoja. Puuvilla vaatii paljon maa-alaa sekä vettä. Sen tuotannossa käytetään runsaasti kemikaaleja. Puuvillaviljelyn ympäristövaikutuksia pyritään vähentämään erilaisilla sertifikaateilla.  

Lähteet: STJM ry, Weecos 

Kasvikuitu

Rami

Ramikuitua saadaan nokkoskasveista ja sitä kutsutaan myös kiinanruohoksi. Ramia voidaan käyttää ainoana kuituna tai sekoitteena muiden kanssa. Se on hyvin arvokas kuitu.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Ramikuitua saadaan Boehmeria nivea ja Boehmeria utilis -kasvien rungoista. Kasvien korjuun jälkeen niiden rungot murskataan ja puumainen ydin erotetaan kuituja sisältävästä kuoresta. Kuitukimput kerätään talteen, pestään ja kuivataan. Ramikuidun kerääminen on työläämpää kuin muiden runkokuitujen.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Ramia pidetään lujimpana kasvikuituna, siinä on luonnollinen kiilto ja se on jäykkää. Ramia voidaan käyttää vaatetuksessa, kodintekstiileissä sekä verhoilussa, mutta myös köysissä, kalastusverkoissa ja ompelulankana.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Rami kestää konepesua, tarkista aina valmistajan ilmoittama lämpötilasuositus, ei rumpukuivausta. Ramista valmistetut vaatteet kutistuvat hieman ensimmäisessä pesussa.

Vastuullisuuden näkökulma: Rami on varsin ekologinen vaihtoehto, sillä se kasvaa ilman lannoitteita ja torjunta-aineita. Tuotanto vaatii paljon työvoimaa, joten ihmisoikeusnäkökulma on hyvä huomioida.

Lähteet: STJM ry 

Eläinkuitu

Silkki

Silkkiperhosen toukan koteloista valmistettavalla silkki tuntuu lämpimässä ihoa vasten viileältä ja kylmässä eristää lämpöä. 

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Silkkiä valmistetaan silkkiperhosen toukan koteloista eli kokongeista. Yksi kokongi voi tuottaa jopa 1600 m silkkikuitua. Toukka syö mulperipuun lehtiä 28–38 päivän ajan, jonka jälkeen se kehrää ympärilleen kotelon. Valmiit kokongit kerätään kolmen vuorokauden jälkeen. Koteloiden sisällä olevat toukat tapetaan kuumalla ilmalla tai vedellä.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Silkki on erittäin pehmeää ja vahvaa. Se sopii erittäin hyvin kesä- ja talvivaatteisiin, sillä lämpimällä säällä materiaali tuntuu viileältä ja kylmässä se eristää lämpöä. Silkkimateriaali pystyy imemään jopa 30 % kosteutta tuntumatta kuitenkaan märältä. Valon- ja säänkesto on huono, sillä sen lujuus pienenee UV-säteilyn vuoksi.

Materiaalin hoito: Silkkitekstiili puhdistaa itse itsensä ja hengittää hyvin, joten se kannattaa pesun sijaan tuulettaa.

Vastuullisuuden näkökulma: Vastuullisuuskysymykset liittyvät etenkin mulperipuiden kasvatukseen käytettäviin lannoitteisiin ja torjunta-aineisiin, tuotannon kemikaaleihin, veden ja energian kulutukseen sekä eläinten oikeuksiin. Tuotanto ja jatkokäsittely vaativat myös paljon työvoimaa, joten työntekijöiden oikeudet ja työturvallisuusasiat vaativat erityistä huomiota. Tavalliselle silkille löytyy vastuullisempia vaihtoehtoja, kuten luomusilkki, Reilun kaupan silkki ja kierrätetty silkki.

Lähteet: STJM ry, Weecos

Kasvikuitu

Sisal

Sisalkuitu on vahvaa ja kestävää kasvikuitua, jota käytetään pääasiassa köysien ja narujen valmistukseen mutta siitä voidaan tehdä myös hattuja ja käsilaukkuja.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Sisalkuitua saadaan Agave sisalana -kasvin lehdistä. Kuitu kerätään tuoreista lehdistä rouhimalla lehdet rikki ja erottelemalla kuitu. Erottelun jälkeen kuitu pestään ja kuivataan, jonka jälkeen kuidut harjataan mekaanisesti.

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Sisali on vahvaa ja kestävää, mutta melko karkeaa ja taipumatonta kuitua. Siitä valmistetaan pääsääntöisesti köysiä ja naruja, mutta siitä voidaan valmistaa myös mattoja, säkkejä ja jopa hattuja ja käsilaukkuja.

 

Materiaalin hoito: Tarkista valmistajan hoito-ohjeet. Sisalkuiduista valmistetuille matoille suositellaan imurointia ja paikallista tahranpoistoa, mattoa ei saa hangata. Sisal myös kutistuu helposti.

 

Vastuullisuuden näkökulma: Sisalkuitu on ekologinen vaihtoehto ja sen tuotannolla on aika vähän ympäristövaikutuksia. Kasvikuituna sisalin tuottaminen on kuitenkin työvoimavaltaista, joten ihmisoikeusnäkökulmaan on hyvä kiinnittää huomiota.

 

Lähteet: STJM ry, VM-Carpet 

Tekokuidut

Tekokuidut voidaan jakaa muuntokuituihin ja synteettisiin kuituihin. Muuntokuidut muunnetaan valmiina olevasta materiaalista (kuten selluloosasta) kemiallisen prosessin kautta. Synteettiset tekokuidut valmistetaan öljynjalostuksen tuotteista kemiallisen prosessin kautta. Tässä oppaassa esittelemme myös suomalaisia kuituinnovaatioita.

Muuntokuidut

Asetaatti
Infinna™​
Ioncell®​
Kupro
Lyocell
Modaali
Spinnova®​
Viskoosi

Synteettiset tekokuidut

Akryyli
Elastaani
Polyamidi
Polyesteri
Polypropeeni

Synteettinen tekokuitu

Akryyli

Villamainen akryyli on konepestävä öljypohjainen kuitu.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Akryyli on öljypohjainen kuitu, joka valmistetaan useimmiten märkäkehruumenetelmällä, mutta kuivakehruuta voidaan käyttää myös.

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Akryylillä on villamaisia ominaisuuksia, kuten lämpöisyys ja laskeutuvuus. Akryyli on konepestävää, mutta ei kestä korkeita pesulämpötiloja. Akryyli nyppyyntyy helposti. Akryylistä valmistetaan neulepuseroita, tekoturkiksi ja urheiluvaatteita. Lisäksi siitä valmistetaan sisustustekstiilejä, kuten huopia ja mattoja.

 

Materiaalin hoito: Akryyli on helppohoitoinen materiaali, tarkista kuitenkin aina valmistajan pesuohjeistus.

 

Vastuullisuuden näkökulma: Akryyli valmistetaan maaöljystä, joten se ei ole biohajoava. Tuotannon suurimmat ympäristövaikutukset liittyvät energiaintensiiviseen valmistusprosessiin, eli tuotanto vaatii paljon energiaa. Prosessi vaatii myös runsaasti haitallisia kemikaaleja, jotka saattavat tuotannossa työskentelevät vaaraan. Akryyliä pystytään kierrättämään mekaanisesti, se on kuitenkin vähäistä.

 

Lähteet: STJM ry, Weecos 

Muuntokuitu

Asetaatti

Asetaatti valmistetaan selluloosa-asetaatista kuivakehruumenetelmällä. Synteettiset kuidut ovat syrjäyttäneet sen käytön vaatetustekstiileissä.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Asetaatti valmistetaan selluloosa-asetaatista kuivakehräämällä, liuottimena käytetään asetonia.

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Asetaatti on kiiltävää ja silkkimäistä ja sitä on käytetty muun muassa kauluspaidoissa ja juhlapuvuissa. Se on kuitenkin huonosti hengittävä materiaali ja sen käyttö on vähentynyt.

 

Materiaalin hoito: Asetaattikuitu on kahisevaa ja helposti rypistyvää sekä sähköistyvää. Tarkista valmistajan pesuohjeet.

 

Vastuullisuuden näkökulma: Asetaatti on biohajoavaa. Sen tuotanto vaatii paljon energiaa, joka aiheuttaa ympäristövaikutuksia.

 

Lähteet: STJM ry, Weecos 

Synteettinen tekokuitu

Elastaani

Elastaani on öljystä valmistettava, joustava kuitu, jota käytetään yleisesti alusvaatteissa, sukissa ja uima-asuissa.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Elastaani valmistetaan pääasiassa kuivakehruumenetelmällä, liuottimena käyetään dimetyylidormamidia tai dimetyyliaseramidia.

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Elastaani on erittäin venyvä ja hyvin palautuva kuitu, jota käytetään tuotteissa sekoituksena yleensä pieninä määrinä lisäämässä venyvyyttä. Elastaania käytetään muun muassa alusvaatteissa, sukkahousuissa, urheiluvaatteissa ja farkuissa.

 

Materiaalin hoito: Elastaani ei kestä pesua korkeissa lämpötiloissa. Elastaania sisältävät tekstiilit kannattaa kuitenkin pestä usein, sillä hiki, kloori ja merivesi haurastuttaa sitä. Tarkista valmistajan ilmoittamat pesuohjeet.

 

Vastuullisuuden näkökulma: Elastaania ei voida tällä hetkellä kierrättää, lisäksi sen käyttö esimerkiksi puuvillavaatteissa heikentää myös niiden kierrätettävyyttä. Elastaani valmistetaan öljystä, eikä se ole biohajoava. Sen tuotanto on energiaintensiivistä ja vaatii runsaasti haitallisia kemikaaleja.

 

Lähteet: STJM ry, Weecos 

Muuntokuitu
Suomalainen kuituinnovaatio

Infinna™

Kuidulla on puuvillamainen luonnollinen tuntuma. Infinna™-kuidun raaka-aineena voidaan käyttää tekstiilijätettä tai muita selluloosapitoisia jäte- ja sivuvirtoja.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Infinna™-kuidun raaka-aineena voidaan käyttää tekstiilijätettä tai muita selluloosapitoisia jäte- ja sivuvirtoja, kuten kartonkia, paperia tai vehnänoljen kaltaisia maatalouden sivuvirtoja. Menetelmässä selluloosakuidut erotellaan liuottamalla muista kuiduista. Prosessissa syntyvä neste kehrätään kuiduiksi.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Kuidulla on puuvillamainen luonnollinen tuntuma. Materiaali on vahvaa, pehmeää ja kestävää ja se omaa luonnostaan antimikrobisia ominaisuuksia. Voidaan käyttää kuten mitä tahansa tekstiilikuitua langan ja kankaiden valmistuksessa. Soveltuu monipuolisesti samanlaisiin käytötarkoituksiin kuin puuvilla, esim. vaatetus- ja sisustustekstiileiksi.

Vastuullisuuden näkökulma: Valmistusmenetelmä on ympäristöystävällinen raaka-aineiden kierron ylläpidon näkökulmasta sekä sen tekstiilijätettä hyödyntävän prosessin vuoksi. Prosessiin tarvittava vesi voidaan kierrättää uudelleen. Kuidut voidaan myös kierrättää prosessissa uudelleen yhdessä muun tekstiilijätteen kanssa.

Lähteet: STJM ry

Kuva: Infinited Fiber

Muuntokuitu
Suomalainen kuituinnovaatio

Ioncell®

Pehmeä luonnonkuitumainen tuntuma ja silkkimäinen hohde. Ioncell®-menetelmällä voidaan valmistaa tekstiilikuitua selluloosapitoisista jäte- ja sivuvirroista, esim. puusta, pahvista tai tekstiilijätteestä.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Raaka-aineena voi olla esim. puun, kierrätyspaperin tai -pahvin tai tekstiilien jäte- ja sivuvirrat. Valmistusprosessissa käytetään ionista nestettä selluloosan liuottamiseen, jonka jälkeen kuidut valmistetaan ilmarakokehruumenetemällä. Tarvittavat kemikaalit ovat vain myrkytön ioninen neste sekä vesi (kummatkin voidaan kierrättää prosessissa).

Ominaisuudet & käyttökohteet: Materiaalilla on pehmeä luonnonkuitumainen tuntu, silkkimäinen hohde ja samalla se on vahvaa, jopa märkänä. Kuitu on sellaisenaan biohajoavaa. Materiaalista voidaan valmistaa vaatetus- ja sisustustekstiilejä.

Vastuullisuuden näkökulma: Valmistusmenetelmässä on paljon ympäristöhyötyjä liittyen raaka-aineiden kiertoon. Ioncell®-kuidusta valmistetut tuotteet voidaan kierrättää uudelleen samassa prosessissa. Huomattavasti ympäristöystävällisempi valmistusprosessi kuin esim. puuvillalla tai viskoosilla.

Lähteet: STJM ry

Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Muuntokuitu

Kupro

Kupro valmistetaan puuselluloosasta tai puuvillalintteristä eli puuvillakuitujen valmistukseen sopimattomasta puuvilla-aineksesta.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Kupro on silkkimäinen ja ylellinen biohajoava kuitu. Kupro valmistetaan kupari-ammoniakkimenetelmällä, joka tekee siitä suhteellinen kalliin kuidun.  

Ominaisuudet & käyttökohteet: Kuprokuidut ovat ohuita ja kiiltäviä ja muistuttavat sekä tunnultaan että ulkonäöltään silkkiä. Kuprosta valmistetaan usein ohutta kangasta, kuten satiinia tai sifonkia. Siitä valmistetaan iltapukuja, vuorikankaita ja puseroita. Kupro on kestävä ja hengittävä kuitu. 

Materiaalin hoito: Kuproa käytetään silkkiä jäljittelevissä tuotteissa ja se kestää silkkiä paremmin pesua. Tarkista aina valmistajan pesuohjeet. 

Vastuullisuuden näkökulma: Kupro on melko vastuullinen tekstiilikuitu, sillä sen raaka-aineet ovat puuvillatuotannon sivuvirtoja. Sen tuotannolla on kuitenkin ympäristövaikutuksia, sillä sen valmistus vaatii kuparia sekä ammoniakkia, joten jätevesien käsittelystä pitää huolehtia. 

Lähteet: STJM ry, Weecos 

Muuntokuitu

Lyocell

Viskoosin kaltainen, mutta biohajoava lyocell on vahva ja hyvinlaskeutuva kuitu. 

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Lyocell on selluloosapohjainen kuitu, jonka raaka-aineena käytetään usein eukalyptysta. Lyocell-kuidut valmistetaan ilmarakokehruumenetelmällä, joka on lyhyempi ja ympäristölle ystävällisempi vaihtoehto. 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Lyocell on vahva ja pehmeä kuitu, jolla on hyvä kosteudenimu- ja kosteudensiirtokyky. Lyocell on viskoosin kaltainen kuitu ja sitä käytetään puseroissa, alusvaatteissa ja urheiluvaatteissa, sekä mekoissa, takeissa ja kodintekstiileissä. 

Materiaalin hoito: Lyocell on helppohoitoinen kuitu, tarkista valmistajan ilmoittamat hoito-ohjeet. 

Vastuullisuuden näkökulma: Lyocell on suhteellisen ekologinen kuitu. Se valmistetaan nopeasti uusiutuvista raaka-aineista, sen tuotantoprosessi ovat energiatehokkaita ja valmistuksessa käytettävä liuotin on myrkytön sekä kierrätettävissä. 

Lähteet: STJM ry, Weecos 

Muuntokuitu

Modaali

Modaali on silkkimäinen selluloosamuuntokuitu, joka on erittäin pehmeä ja erittäin luja.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Modaalia valmistetaan viskoosimenetelmällä useimmiten pyökkipuusta.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Modaalilla on himmeä kiilto ja silkkimäinen pinta. Modaalia käytetään korvaamaan puuvillaa tai sekoitteena yhdessä esimerkiksi puuvillan, villan tai akryylin kanssa. Modaalikuitua käytetään etenkin trikoovaatteissa, alusvaatteissa, teknisissä tuotteissa sekä kodintekstiileissä.

Materiaalin hoito: Modaali säilyttää muotonsa eikä rypisty helposti. Se kestää hyvin konepesua, tarkista aina valmistajan hoito-ohjeet.

Vastuullisuuden näkökulma: Modaali on suhteellisen ekologinen kuitu. Se valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista ja sen tuotantoprosessissa käytetyistä kemikaaleista ja liuottimista lähes kaikki voidaan kierrättää.

Lähteet: STJM ry, Weecos 

Synteettinen tekokuitu

Polyamidi

Polyamidia valmistetaan kemiallisesti orgaanisista hiilipohjaisista kemikaaleista, joita esiintyy esimerkiksi öljyssä ja kivihiilessä. Polyamidia käytetään laajasti tekstiileissä ja se on hyvin joustava ja vahva kuitu.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Polyamideja on erilaisia ja eroavat kemialliselta rakenteeltaan toisistaan. Polyamidikuituja valmistetaan sulakehruulla, eikä liuottimia tarvita.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Polyamidi on joustava, rypistymätön ja vahva kuitu, jota käytetään yleensä sekoitteena yhdessä muiden kuitujen kanssa. Se on kestävä ja kuivuu nopeasti. Polyamidia käytetään paitoja ja mekkoja, urheiluvaatteita, sukkia ja sukkahousuja, alusvaatteita ja uimapukuja.

Materiaalin hoito: Polyamidia sisältävät tekstiilit kannattaa pestä usein, sillä hiki ja rasvalika värjäävät kuidun. Polyamidi on helppohoitoinen kuitu, mutta tekstiilin valmistajan hoito-ohjeisiin kannattaa aina tutustua.

Vastuullisuuden näkökulma: Polyamidi ei ole biohajoavaa ja siitä irtoaa pesuissa mikromuoveja. Polyamidin tuotannossa on korkeat hiilidioksidipäästöt. Sen kierrättäminen on mahdollista, mutta ei kovin yleistä. Kierrätetystä polyamidista valmistettujen tuotteiden raaka-aineena on useimmiten teollisuuden ylijäämää.

Lähteet: STJM ry, Weecos 

Synteettinen tekokuitu

Polyesteri

Ylivoimaisesti eniten tuotettu tekstiilikuitu polyesteri on kestävä, pehmeä, vahva ja joustava kuitu, jolla on hyvät ominaisuudet moneen eri käyttötarkoitukseen.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Polyesteri tuotetaan mineraaliöljystä sulakehruumenetelmällä. Polyesterin valmistus on kemiallinen prosessi ja valmistusvaiheessa voidaan vaikuttaa paljon kuidun ominaisuuksiin.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Polyesteri on kimmoisa, rypistymätön, vahva ja vettähylkivä kuitu, jonka tuottaminen on edullista. Polyesteria käytetään laajasti vaatetuksessa ja sisustuksessa, mutta myös köysissä, hihnoissa ja turvavöissä. Sitä käytetään sellaisenaan tai sekoitteena puuvillan, akryylin, viskoosin ja villan kanssa.

Materiaalin hoito: Polyesteri on helppohoitoinen kuitu. Se on rypisty, kestää hankausta, mutta sähköistyy helposti. Tarkista tuotteen valmistajan ilmoittamat hoito-ohjeet.

Vastuullisuuden näkökulma: Perinteisen polyesterin raaka-aineena käytetään raakaöljyn tislaustuotteita. Tuotanto on hyvin energiaintensiivistä ja siinä saatetaan käyttää haitallisia kemikaaleja, jotka aiheuttavat riskejä työntekijöille. Polyesteristä irtoaa mikromuoveja ympäristöön. Kierrätyspolyesteriä on hyvin saatavilla ja se on pääsääntöisesti peräisin PET-muovipulloista. Kierrätetyn polyesterin käyttäminen pienentää tuotannon ympäristövaikutuksia.

Lähteet: STJM ry, Weecos 

Synteettinen tekokuitu

Polypropeeni

Polypropeeni on kemiallisesti valmistettava synteettinen kuitu, joka on erittäin luja kuitu ja jota käytetään paljon urheiluvaatteissa ja ulkovarusteissa.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Polypropeenia valmistetaan sulakehruumenetelmällä.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Polypropeenilla on hyvä lämmöneristyskyky, se ei ime kosteutta itseensä, se on luja ja kevyt kuitu. Polypropeeni on myös hyvin edullista. Sitä käytetään uima-asuissa, urheiluvaatteissa, vanumateriaalina ja pakkausmateriaaleissa, sekä siitä voidaan valmistaa mattojen nukka- tai taustamateriaalia.

Materiaalin hoito: Polypropeeni kestää hyvin kulutusta, se kuivuu nopeasti ja pysyy hyvin muodossaan. Polypropeeni on helppohoitoinen kuitu, mutta tarkista aina valmistajan antamat hoito- ja pesuohjeet.

Vastuullisuuden näkökulma: Polypropeenikuidun valmistuksessa kuluu vähemmän energiaa kuin muilla synteettisillä kuiduilla. Lisäksi se valmistetaan uusiutumattomista luonnonvaroista. Polypropeeni voidaan kierrättää termisesti kuudesti, ennen kuin sen laatu heikkenee liikaa.

Lähteet: STJM ry, Weecos 

Muuntokuitu
Suomalainen kuituinnovaatio

Spinnova®

Puuvillan tai pellavan kaltainen luja tuntuma. Raaka-aineena käytetään tällä hetkellä FSC-sertifioitua puusellua, mutta raaka-aineeksi soveltuvat myös esim. selluloosapitoinen tekstiilijäte.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Valmistusprosessissa raaka-aine, FCS-sertifioitu puusellu tai esim. selluloosaa sisältävä tekstiilijäte tai maatalouden sivuvirrat, käsitellään mekaanisesti ilman kemiallista liuotusta. Suulakekehrätyt kuidut kuivataan ja kehrätään langaksi.

 

Ominaisuudet & käyttökohteet: Materiaali tuntuu puuvillan tai pellavan kaltaiselta. Kuitu on lujaa ja sen lämmöneristävyys on villan kaltainen. Spinnova®-kuidusta voidaan valmistaa mm. vaate- ja sisustustekstiilejä sekä jalkineita, asusteita ja kuitukankaita.

 

Vastuullisuuden näkökulma: Raaka-aineena käytetyn puusellun FSC- ja PEFC-sertifioinnit varmistavat, että metsää hoidetaan kestävällä tavalla niin ympäristön kuin ihmistenkin näkökulmasta. Valmistusmenetelmä on huomattavasti ympäristöystävällisempi kuin puuvillan tai viskoosin tuotanto. Materiaali voidaan kierrättää samassa prosessissa uudelleen ilman kuidun laadun heikkenemistä. Kuitu on sellaisenaan biohajoavaa.

 

Lähteet: STJM ry

Muuntokuitu

Viskoosi

Viskoosi on silkkimäinen muuntokuitu, jota käytetään tekstiileissä monipuolisesti. Viskoosikuitu muistuttaa puuvillaa ja on biohajoava.

Lue lisää

Raaka-aine & valmistus: Viskoosi valmistetaan viskoositekniikalla, eli uuttamalla selluloosaa liuottimilla. Viskoosin valmistus on pitkä ja monivaiheinen kemiallinen prosessi, jossa käytetään haitallisia kemikaaleja.

Ominaisuudet & käyttökohteet: Viskoosi on helposti rypistyvä pehmeä kuitu. Sillä on silkkimäinen kiilto ja laskeutuvuus ja imee itseensä paljon kosteutta. Viskoosia käytetään laajasti kodintekstiileissä ja vaatteissa. Sillä on miellyttävä tuntu, mutta se ei kestä hankausta. Viskoosia käytetään usein sekoitteena muiden kuitujen, kuten puuvillan tai polyesterin kanssa.

Materiaalin hoito: Viskoosi on suhteellisen helppohoitoinen kuitu, joka ei kestä korkeita pesulämpötiloja. Tarkista tuotteen hoito- ja pesuohjeet.

Vastuullisuuden näkökulma: Viskoosin valmistuksessa kuluu paljon haitallisia kemikaaleja, vettä ja energiaa. Tuotannossa käytetyt kemikaalit voidaan kierrättää vain osittain. Viskoosituotannon ympäristövaikutuksissa on suuria tehdaskohtaisia eroja, parhaimmillaan kyseessä on hyvinkin ekologinen kuitu, pahimmillaan sen hiilidioksidipäästöt ovat suurimmat kaikista tekstiilikuiduista.

Lähteet: STJM ry, Weecos 

Tekijät

Tekstiilioppaan ovat toteuttaneet Ekokumppanit Oy yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kanssa.

Me Ekokumppaneilla olemme toteuttaneet useita oppaita, joiden avulla kuka tahansa pystyy muuttamaan elämäntapojaan kestävämmäksi, elämänlaadusta tinkimättä. Haluaisitko sinä opastaa sidosryhmästi toimimaan ympäristötietoisesti? Me toteutamme aiheeseen sopivan oppaan kohderyhmätietoisesti ja tilaajalähtöisesti. Ota yhteyttä!

Valokuvat: Ekokumppanit, Pexels.com

2024 © Ekokumppanit Oy